DEN HAAG - De accijns op sigaretten en shag gaat omhoog. Vanaf 1 april is de accijns op het meest populaire pakje van twintig sigaretten 0,11 euro hoger. Bij de meest gevraagde shag (50 gram) komt er straks 0,14 euro bij, aldus het ministerie van Financiën maandag.

Of daadwerkelijk ook de prijs omhoog gaat, hangt af van de sigarettenindustrie. De kans is aanwezig dat de fabrikanten ondanks de hogere accijns de prijzen toch gelijkhouden en dus een kleinere winstmarge accepteren.

De brancheorganisatie Stichting Sigarettenindustrie kon de gevolgen maandag nog niet voorspellen. "Er bestaat een kans dat de prijzen gelijk blijven. Iedere fabrikant zal dat de komende tijd zelf moeten afwegen", zei voorzitter Willem Jan Roelofs maandag.

De accijnsverhoging komt voort uit Europese regels. Voor het meest populaire pakje sigaretten is Europees een accijnsdruk van 57 procent voorgeschreven. Lange tijd was het pakje van 25 sigaretten het meest gevraagd, nu is het pakje met twintig sigaretten het meest verkocht. Die kost nu nog 4 euro.