DEN HAAG - Alexander Rinnooy-Kan werd als voorzitter van werkgeverskoepel VNO-NCW begin jaren '90 nog weggehoond toen hij een pleidooi hield voor de introductie van de liftboy in Nederland. Anno 2005 zijn de geesten er wel rijp voor, aangezien dergelijke baantjes een prima middel zijn in de strijd tegen werkloosheid. "Zo'n baan is helemaal niet inferieur. Het biedt juist kansen aan mensen die nu nog werkloos thuis zitten."

Dat zei directeur sociale zaken J. van den Braak van VNO-NCW donderdag tijdens de presentatie van een advies van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). De werkgeversorganisatie heeft op verzoek van het kabinet met de vakcentrales en de gemeenten een plan opgesteld dat een alternatief biedt voor zwartwerkerij.

Het plan legaliseert de praktijksituatie, waarin bijvoorbeeld huishoudelijke hulp wordt verricht zonder dat er lasten worden afgedragen. Tot een bedrag van ongeveer 500 euro per maand kunnen oppassers en huishoudelijke hulpen straks zonder problemen met elkaar in zee gaan. Ze kunnen daarbij kiezen uit twee werkverbanden.

In de ene variant hoeft de werkster geen inkomstenbelasting meer te betalen en draagt de opdrachtgever geen sociale premies af. Nadeel is dat de kinderoppas of schoonmaker niet is verzekerd en dat hij of zij geen pensioen opbouwt.

In de andere variant betaalt de opdrachtgever wel premies voor bijvoorbeeld de WW en de WAO, maar kunnen zij de kosten voor het inhuren aftrekken van de belasting. Deze optie vereist meer papieren rompslomp, maar biedt zowel de werkgever als de werknemer meer rechten en zekerheden.

Komend jaar gaan kabinet en Tweede Kamer aan de slag met het advies. Op 1 januari 2007 moet het allemaal zijn uitgewerkt. De grootste fracties VVD, CDA en PvdA staan positief tegenover de voorstellen.

VNO-NCW verwacht dat het plan in de komende jaren tienduizenden mensen aan legaal werk kan helpen. "Wij denken met onze achterban dat in de persoonlijke dienstverlening grote groei mogelijk is", aldus Van den Braak. "Aan de andere kant bestaat er ook wel angst voor oneerlijke concurrentie. Maar die is er nu ook al."

Vakcentrale FNV ging akkoord met het RWI-advies, maar niet van harte. "Ik zal niet verhelen dat met name Abvakabo FNV hier veel problemen mee had", aldus vice-voorzitter T. Heerts. "We zijn de werkelijkheid gaan erkennen met dit advies. Tienduizenden mensen in de thuiszorg gaan hiervan effecten merken. Ik ben er van overtuigd dat velen gaan kiezen voor de optie waarin ze rechten opbouwen."