DAVOS - Shell overweegt overnames te doen met een waarde die kan oplopen tot 10 miljard dollar om daarmee zijn olie- en gasreserves op te krikken. Dat zei Shell-topman Jeroen van der Veer donderdag in een vraaggesprek met persbureau Reuters op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Ook bekijkt Shell de mogelijkheden voor het ruilen van belangen bij grote projecten, aldus Van der Veer. Zo wil Shell een deel van zijn belang van 55 procent in het 20 miljard dollar kostende olie- en gasproject Sakhalin in Rusland ruilen met het Russische staatsbedrijf Gazprom voor een aandeel in het West-Siberische Zapolyarnoye-veld.

De Shell-topman zei verder met de Nigeriaanse regering in gesprek te zullen treden over beveiligingsmaatregelen voor Shell-personeel in het Afrikaanse land. Herstelwerkzaamheden aan beschadigde installaties kunnen pas beginnen als de veiligheid van Shell-personeel in het Afrikaanse land gewaarborgd is.

Het Nederlands-Britse concern, de grootste olieproducent in Nigeria, haalde de afgelopen weken ongeveer 330 arbeiders van olieplatforms in de moerassen. Dat gebeurde nadat gewapende mannen een installatie hadden aangevallen waarbij zes personen omkwamen.

Momenteel worden vier Shell-medewerkers gegijzeld, afkomstig uit Groot-Brittannie, de Verenigde Staten, Honduras en Bulgarije. Sinds het begin van de crisis heeft Shell zijn olieproductie in Nigeria met 8 procent verminderd.