ARNHEM - Akzo Nobel schrapt bij zijn chemiedivisie driehonderd banen. De personeelskrimp maakt onderdeel uit van de vorig jaar aangekondigde herstructurering van deze divisie. Daarbij worden ook enkele onderdelen van de chemiedivisie worden verkocht.

Akzo Nobel heeft woensdag eveneens gemeld eind maart zijn zogeheten MACC-fabriek te sluiten. De fabriek, waar 33 mensen werken, maakt grondstoffen voor onder meer de rubber- en de papierindustrie. Verder wordt er choline choliride gemaakt, een vitaminepreparaat voor veevoeders.

Akzo Nobel meldde vorig jaar zijn chemie-onderdeel verder te willen afslanken. In 2004 heeft het concern uit Arnhem al chemie-onderdelen verkocht met een totale omzet van 1 miljard euro.

In de nieuwe reorganisatieronde gaat het om vijftien onderdelen met een totale omzet van 750 miljoen euro. Akzo Nobel wil de aandacht meer richten op de farmaceutische activiteiten en de verftak. Het bedrijf is de grootste verfproducent van de wereld.

Vakbond CNV noemt de sluiting van de fabriek in Delfzijl "dramatisch". Volgens de bond legt het besluit grote druk op de onderhandelingen over een sociaal plan voor de gehele chemiedivisie van Akzo Nobel.