ROME - De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia schrapt zaterdag zeker 130 vluchten wegens acties van piloten en cabinepersoneel. Andere vluchten zullen te maken krijgen met vertragingen, meldden Italiaanse media zaterdag. Maandag gaat het personeel van de kwakkelende Italiaanse maatschappij staken, maar ook zaterdag gingen velen niet aan het werk, omdat zij er de voorkeur aan gaven een vakbondsbijeenkomst te bezoeken.

Ook donderdag schrapte de maatschappij al 130 vluchten. Ook toen legden het grond- en cabinepersoneel en de piloten het werk neer om te protesteren tegen het schrappen van banen op grond van een in 2004 gepresenteerd saneringsplan. Zij vinden dat er een saneringsplan moet komen dat 'een toekomst mogelijk maakt'.

Verwacht wordt dat ook zondag een aantal vluchten zal vervallen, omdat het personeel naar massale vakbondsbijeenkomsten zal gaan.

Volgens de Italiaanse wet moet het personeel garanderen dat er een minimale dienstverlening is op dagen waarop actie gevoerd wordt. Vluchten zijn verzekerd tussen zeven en tien uur 's ochtends en zes en negen uur 's avonds.

Volgens een woordvoerster van Schiphol hebben de acties zaterdag geen invloed op het vluchtschema van de luchthaven. Er zouden ook geen aanwijzingen zijn dat later dit weekeinde alsnog vluchten van Alitalia uitvallen.