AMSTERDAM - Bestuurders van Nederlandse ondernemingen verdienden in 2005 34 miljoen euro met het verzilveren van hun opties. De rechten om tegen een vooraf bepaalde prijs aandelen in het eigen bedrijf te kopen, maken weer vaker deel uit van het beloningspakket van bestuurders. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant zaterdag.

De krant baseert zich op de voor bestuurders verplichte transactiemeldingen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Door de gestegen aandelenkoersen zijn de verdiensten uit opties sterk gestegen.

In 2004 verdienden 59 bestuurders gemiddeld 227 duizend euro. Vorig jaar ontvingen 67 bestuurders gemiddeld 510 duizend euro. Grootverdiener was Versatel-topman Raj Raithatha; hij ontving voor de verkoop van zijn opties en aandelen in het bedrijf 14,4 miljoen euro, aldus de Volkskrant.

De opties voor bestuurders zijn omstreden omdat de fixatie op de beurskoers kan leiden tot verwaarlozing van het lange termijnbeleid. Het ministerie van Financiën schreef in 2003 in een onderzoek dat opties bestuurders "prikkels geven om het koersniveau te beïnvloeden".