DEN HAAG - Minister Dekker (VROM) wil de hypotheekrenteaftrek voorlopig in stand houden. Afschaffing zal de woningmarkt niet versoepelen en zorgt voor wantrouwen onder burgers, stelde de bewindsvrouw dinsdag tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De minister reageerde op vragen van GroenLinks-Kamerlid Van Gent, die opperde de regeling rond de hypotheekrenteaftrek aan te passen ten gunste van de jonge starters op de woningmarkt. Door de stijging van de huizenprijzen afgelopen jaar komt deze groep nog moeilijker aan een woningen dan voorheen.

Vertrouwen

Maar sleutelen aan de hypotheekrenteaftrek wil Dekker nu niet. "Het gaat dit kabinet om het langdurig vertrouwen van de burger. De hypotheekrenteaftrek is een belangrijk instrument hiervoor."

De bewindsvrouw herhaalde nog eens een eerdere belofte aan de Kamer met minister Zalm (Financiën) te bekijken op welke manier het Rijk de starters kan helpen. Dat zou volgens Dekker bijvoorbeeld kunnen via een aparte regeling voor de overdrachtsbelasting voor deze groep.

Kritiek

De huidige hypotheekrenteaftrek stuit bij verscheidene partijen - veelal in linkse hoek - geregeld op kritiek omdat vooral huizenbezitters met een hoog inkomen en een hoge hypotheek profiteren van de regeling. Dekker pleitte anderhalf jaar geleden wel voor een "fundamenteel onderzoek" naar de hypotheekrenteaftrek door het volgende kabinet.