ROTTERDAM - Coca-Cola schakelt over op andere flessen. De hervulbare PET-fles wordt na vijftien jaar omgeruild door de onderneming voor een statiegeldfles die het slechts één keer gebruikt. Het bedrijf zamelt de flessen na gebruik via de supermarkt in en deze worden vervolgens gerecycled. Dat maakte Coca-Cola dinsdag bekend.

Coca-Cola kan dit doen omdat de verplichting om flessen meerdere keren te gebruiken sinds 1 januari door de overheid is afgeschaft.

Geld

Het voordeel voor de branche is dat de flessen nu niet meer van de supermarkten naar de fabriek hoeven te worden gestuurd en dat scheelt veel geld. Het geldt voor alle merken van Coca-Cola in Nederland, waaronder Coca-Cola, Coca-Cola light, Fanta, Fanta light, Sprite en Sprite light.

Omdat de nieuwe PET-fles slechts eenmalig wordt gebruikt, heeft deze volgens Coca-Cola een frisse uitstraling. De oude herbruikbare fles had na enkele malen gebruik een geschaafd, grauwgrijs uiterlijk dat het bedrijf niet vindt passen bij een A-merk.

Met de overheid en de supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft Coca-Cola afgesproken dat het de recyclebare PET-flessen (1, 1,5 en 2 liter) met statiegeld via supermarkten en tussenhandel inzamelt. Alle flessen worden gerecycled en gebruikt voor de productie van kunststof voorwerpen.

De PET-flessen van Coca-Cola bestaan voor een kwart uit gerecycled materiaal. De nieuwe flessen liggen vanaf 30 januari in de winkels.