Tabaksindustrie wil hogere leeftijdsgrens voor sigaretten

UTRECHT - De Stichting Sigarettenindustrie (SSI) en de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK) willen de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak verhogen van zestien naar achttien jaar. Verder willen de partijen dat het boetebeleid wordt aangepast. Niet alleen de verkoper van tabak moet een boete krijgen als die sigaretten verkoopt aan een te jonge koper, maar ook de persoon in kwestie. Dat bevestigde W. Roelofs van de SSI dinsdag.

In ruil voor deze maatregelen hopen de SSI en de VNK dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) afziet van vermindering van het aantal verkooppunten. Nu zijn dat er ongeveer 60.000. Roelofs wil jongeren bewust maken van de schadelijke effecten van tabak.

Dat is echter niet iets dat de sigarettenindustrie zou moeten doen. "Dat is niet geloofwaardig".

Campagnes

De industrie is volgens Roelofs niet alleen bereid mee te denken, maar wil ook een financiële bijdrage leveren. "Verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar betekent voor ons sowieso minder omzet. Daarbovenop willen we ook nog geld steken in campagnes die het roken onder jongeren ontmoedigen. Dat kan betekenen dat we enkele tonnen bijdragen."

Supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is vooralsnog niet enthousiast over het optrekken van de leeftijdsgrens. "Wij verwachten een chaos op de winkelvloer", zei een woordvoerster. "Eerst moeten er goede afspraken komen. Zo kunnen supermarkten dit alleen doen als de koper van tabak die in overtreding is zelf een boete krijgt." Nu krijgen de supermarkten bij overtreding een boete die varieert tussen 400 en 1800 euro.

Goed geregeld

"Dat boetebeleid moet eerst goed geregeld zijn voordat de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabakswaren kan worden opgetrokken." In Nederland zijn ongeveer 5000 supermarkten, die bijna allemaal tabak verkopen.

Tip de redactie