DEN HAAG - Transportbedrijven ondervinden in Nederland de meeste concurrentie vergeleken met de rest van het midden- en kleinbedrijf. De Nederlandse hotels, vakantiehuizen en campings hebben het minst last van concurrentie. Dit blijkt uit een ranglijst die onderzoeksbureau EIM heeft opgesteld.

De transportsector lijdt onder de concurrentie uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie, waar chauffeurs tegen veel lagere lonen werken. Daardoor raken wegvervoerders steeds meer opdrachten kwijt, liet EIM dinsdag weten. Bovendien bieden transportbedrijven in Nederland vrijwel dezelfde diensten, waardoor klanten veel keuze hebben.

Verschillende diensten

De Nederlandse hotels, vakantiehuizen en campings staan veel sterker dan transportbedrijven, aldus EIM. Ondernemers in de sector bieden sterk verschillende diensten. Bovendien kijken consumenten vaak naar de prijs van bijvoorbeeld een hotelkamer als maatstaf voor de kwaliteit.

Binnen de bouwbranche is ook veel concurrentie. De sector neemt een tweede plaats op de ranglijst van EIM in. Dat heeft onder meer te maken met de vele starters en de scherpe controle op eerlijke mededinging door de kartelwaakhond NMa. Deze organisatie houdt de sector in de gaten wegens de bouwfraudeaffaire.