De New Yorkse East 57th street blijft de onbetwiste nummer één van de wereld. Hier moet jaarlijks 7535 dollar per m2 worden betaald

AMSTERDAM - Voor veel mensen is de Kalverstraat niet meer dan een sjofele winkelsteeg. Toch wil elke grote winkelketen een optrekje hebben in 'dé straat van Nederland', zo schrijft het Parool. Uit onderzoek van makelaarskantoor Healey-Baker

Per vierkante meter moet jaarlijks ongeveer 3500 gulden worden betaald. Dat is een huurstijging van 9 procent in vergelijking met vorig jaar. De grote druk op de beperkte ruimte houdt de prijzen hoog. "Een doorsnee Amerikaanse keten weet amper waar Nederland ligt. Maar zodra ze het ontdekken en zich op Nederland richten, willen ze in de hoofdstad zitten. In de belangrijkste straat, natuurlijk. Het is net Monopoly, maar dan met echt geld," aldus Hajo Frieman van Healey-Baker in het Parool.

De Rotterdamse Lijnbaan zit Amsterdam vlak op de hielen. Een winkel in het verlengde van de zogenaamde 'koopgoot' doet ongeveer 2800 gulden per vierkante meter. De Grote Staat in Maastricht staat derde. Een winkelpandje aan deze straat is goed voor 2400 gulden per vierkante meter.

Internationaal blijft New York het meest in trek. De East 57th Street in deze stad is de duurste straat ter wereld. Per vierkante meter moet hier 7535 dollar per jaar voor worden betaald. De tweede plaats wordt ingenomen door Hong Kongs Causeway Bay (5630 dollar), de derde plek is voor de Avenue des Champs-Elysées in Parijs (5322 dollar).

's Werelds duurste winkelstraten 2001 (in dollars)

V.S., New York, East 57th Street, 7.535