WENEN/WOLFSBURG - Het Duitse autoconcern Volkswagen (VW) heeft donderdag een rechtszaak om zijn wereldberoemde VW-logo gewonnen. De zaak was aangespannen door een Oostenrijker die meende dat hij het originele logo in 1939 had ontworpen, maar daar nooit erkenning voor heeft gekregen.

De 86-jarige Nikolai Borg, van Zweedse afkomst, klaagde in juli 2005 VW aan omdat beide partijen het niet eens konden worden over de kwestie. Borg beweert dat hij het logo heeft ontworpen in opdracht van de toenmalige naziminister van Arbeid, Fritz Todt. Hij stelt dat VW hem aan het lijntje hield door te zeggen dat er iets zou worden geregeld na de Duitse 'eindoverwinning'. Borg ontdekte het logo echter al in 1943 op een VW-auto van het Duitse leger.

Een expert verklaarde echter dat een soortgelijk logo al in 1920 was ontworpen. Als de echte uitvinder van het logo wordt Franz Xaver Reimspiess genoemd, die het in mei 1938 als officieel merkteken had aangemeld. Hij zou daar 100 Reichsmark voor hebben gekregen. Het logo met een cirkel eromheen was bovendien al in april 1939 bij de autoshow van Berlijn op de wieldoppen van Volkswagen te zien geweest, aldus de deskundige.

Borg heeft altijd beweerd dat het hem enkel om de "historische erkenning van zijn werk" was te doen en niet om een schadevergoeding.