AMSTERDAM - De koopkracht van jongeren is de afgelopen vijf jaar afgenomen met vijftien procent. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV dat onder dertigduizend jongeren tussen de 15 en 30 jaar is gehouden. Het onderzoek ziet ook een verschil tussen het inkomen van jongen mannen en vrouwen. Mannen verdienen daarbij drie procent meer. Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor het verschil in inkomen tussen mannen en vrouwen.

Het verschil in inkomen tussen mannen en vrouwen wordt volgens onderzoekers mogelijk veroorzaakt door discriminatie. Een andere mogelijke oorzaak is dat vrouwen zich bij hun eerste baan minder weten te 'verkopen'. Deze achterstand zouden ze op latere leeftijd niet meer in weten te halen.

Het jongerennetwerk FNV Jong kondigt naar aanleiding van het onderzoek aan om trainingen op te zetten voor jonge leden. Zij kunnen daarbij leren hoe zij een arbeidsvoorwaardengesprek moeten voeren. Bij de politiek wil het netwerk aandringen om een wettelijk minimumloon voor iedereen vanaf 18 jaar. Momenteel ligt deze leeftijdsgrens bij 23 jaar. De eerste voorzitter van FNV Jong, Judith Ploegman, maakte maandag haar officiële debuut op de nieuwjaarsreceptie van de vakbond.