AMSTERDAM - Vendex KBB is de kwakkelende Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwartz eindelijk kwijt. Het Nederlandse concern was al tijden op zoek naar onderdak voor de zwaar verlieslatende dochter. Uiteindelijk ontfermt het Amerikaanse The Right Start zich over de 42 speelgoedwinkels, waarvan het er zeventien gaat sluiten. Daar staat wel iets tegenover.

Het Nederlandse detailhandelsconcern krijgt geen geld, maar beloftes voor de dochter. Het verstrekt de Amerikaanse koper een vierjarige achtergestelde lening van 18 miljoen dollar en verwerft bovendien 5 miljoen aandelen in The Right Start. Dat is 15 procent in het aandelenkapitaal. De slotkoers van het aandeel was vrijdag ,25 dollar. Het is afhankelijk van de toekomst van de nieuwe eigenaar hoeveel geld Vendex overhoudt.

"We kijken niet naar vandaag, maar naar toekomstige baten", verklaart een woordvoerder van Vendex KBB. Voorlopig kost de verkoop geld. Het eenmalige effect op de winst- en verliesrekening over het lopende jaar is 75 miljoen euro negatief. Toekomstige koerswinst, het wegvallen van de operationele verliezen en een belastingvoordeel moeten dit goedmaken. Na enig rekenwerk komt de zegsman op een verwachte verdienste van 40 miljoen euro.

The Right Start exploiteert onder eigen naam een keten van zeventig winkels met opvoedkundig speelgoed en gebruiksartikelen voor kinderen in de eerste levensjaren. In september kocht het de speelgoedformule Zany Brainy, die mikt op kinderen tot twaalf jaar en 187 winkels telt. Met de aankoop van FAO Schwartz bereikt het bedrijf alle leeftijden.