AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft terecht niet ingegrepen bij het bod op Begemann. Dat vindt het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Een klacht van twee aandeelhouders van Begemann over de weigering van de AFM in te grijpen, werd donderdag door het college afgewezen.

De twee aandeelhouders hadden de financieel toezichthouder gevraagd maatregelen te nemen tegen het openbaar bod van Sivex Agro op aandelen in Begemann. Ze eisten dat Sivex zijn bod langer aanhoudt, zodat minderheidsaandelhouders meer tijd en informatie krijgen om een goed oordeel te kunnen vellen. Een eerdere aanmeldingstermijn is al afgelopen en verlengd tot 11 januari.

Sivex Agro, een Belgische investeringsmaatschappij, biedt 1 euro per aandeel in contanten plus achttien aandelen Tulip. Begemann bezit 60 procent van de aandelen van de computerfabrikant en rechten geeft op de verwerving van extra aandelen.

Sinds oktober probeert Sivex, dat gecontroleerd wordt door de familie Waeyenberge, Begemann in te lijven. De overnamepoging stuit op verzet van een groep minderheidsaandeelhouders. Ruim driekwart wil wel ingaan op het bod van de Belgische investeerder.

Sivex Agro heeft al laten weten 'onder geen beding' van plan te zijn het bod op Begemann te verhogen of verder te verlengen. De reden daarvoor zijn de additionele kosten waarmee de investeerder zich geconfronteerd ziet door de benoeming van een extra bestuurder en commissaris bij Begemann, op last van de Ondernemingskamer.

Aandeelhouders hebben dus nog een kleine week om hun stukken aan te melden. Het bod wordt gestand gedaan wanneer ten minste 70 procent van de aandelen Begemann is aangemeld.