VEGHEL - Sligro heeft in 2005 een tegenvallende omzet geboekt. Het foodservice- en supermarktbedrijf uit Veghel zag de opbrengsten stijgen van 1,44 miljard euro in 2004 naar 1,55 miljard vorig jaar, meldde de onderneming dinsdag. Analisten hadden gemiddeld op ongeveer 1,6 miljard gerekend.

Beleggers deden hun aandelen dinsdagochtend massaal van de hand en trakteerden het beursfonds op een meer dan 5 procent lagere koers. Analisten zijn vooral teleurgesteld over de omzet bij de foodservicetak, verantwoordelijk voor ruim tweederde van de opbrengsten van Sligro.

De omzet bij foodservice, dat onder meer bedrijfscatering verzorgt, steeg afgelopen jaar 13,5 procent tot 1,11 miljard euro, mede dankzij de overgenomen voedingsgroothandel VEN. De opbrengsten bij de andere activiteit, foodretail, daalden echter 6,4 procent.

Omzetgroei

Analisten van Kempen & Co zijn vooral teleurgesteld over de omzetgroei die de foodservicetak op eigen kracht behaalde. In de tweede helft van vorig jaar steeg de omzet een schamele 0,4 procent, na een plus van meer dan 3 procent in de eerste zes maanden.

Ook de foodretailtak, die levert aan supermarkten als EM-Te, Golff en MeerMarkt, presteerde zwak, zeker als de omzetdaling wordt vergeleken met de prestaties van andere supermarktketens. Eerder deze week maakte supermarktbedrijf Jumbo bijvoorbeeld bekend in het afgelopen jaar 12,5 procent meer omzet te hebben behaald. Dit was overigens wel voor het grootste deel te danken aan de opening van nieuwe winkels.

Versnelde samenvoeging

In juli 2004 nam Sligro voedingsgroothandel VEN, met een omzet van 235 miljoen euro in 2003, over. De laatste drie maanden van dat jaar telden de resultaten mee in de cijfers van Sligro. Vorig jaar zorgde de integratie van VEN voor problemen, waardoor het bedrijf Veghel besloot tot versnelde samenvoeging in de afgelopen maanden. Die heeft geleid tot extra kosten en heeft de omzet geraakt.

Behalve VEN heeft het natte zomerweer de omzet in de tweede helft van vorig jaar negatief beïnvloed.

Sligro maakt de volledige jaarcijfers op 26 januari bekend. Dan moet blijken over het bedrijf in 2005, conform de eigen prognose, een ongeveer 10 procent lagere nettowinst heeft behaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat is exclusief de eenmalige bate van 5,9 miljoen euro uit onroerend goed, die over de tweede helft van 2004 werd gerapporteerd.