LONDEN - De olieprijs is maandag op de termijnmarkten verder onder druk komen te staan. De prijs voor een vat Brent-olie (159 liter) kwam in Londen even onder de 17 dollar en belandde met 16,65 dollar op het laagste niveau in tweeënhalf jaar. Directe aanleiding was het mislukken van gesprekken tussen Rusland en Mexico over het beperken van de productie.

De Mexicaanse olieminister Ernesto Martens was naar Moskou gevlogen om zijn Russische collega Igor Joesoefov te overtuigen van een productiebeperking. Maar de Russen zijn slechts bereid tot een symbolische vermindering van 30.000 vaten per dag, veel minder dan andere olieproducerende landen verlangen om de olieprijs weer op te krikken.

De olieprijs is de afgelopen week al met meer dan 20 procent gedaald door de controverse tussen Rusland en het oliekartel OPEC. Mexico, dat evenals Rusland geen lid is van de OPEC, wil een bemiddelende rol spelen.

De OPEC wilde vorige week niet tot een forse productiebeperking besluiten omdat de organisatie vreest dat Rusland daarvan profiteert door meer olie op de markt te brengen. De OPEC heeft voorgesteld per 1 januari de productie met 1,5 miljoen vaten te verkleinen, maar dan moeten ook niet-leden meedoen. Rusland wordt in zijn weigering tot dusver gesteund door Noorwegen.