MOSKOU - Het Russische staatsgasconcern Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld, heeft maandagavond toegezegd extra gas voor Europa door de pijpleidingen naar het westen te laten stromen. Dinsdagavond zal elk Europees land weer de hoeveelheid gas ontvangen die volgens contract geleverd dient te worden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Die toezegging volgde op een dag waarop tal van Europese afnemers van Russisch gas hadden gemeld aanzienlijk minder gas te ontvangen. Moskou had de toevoer naar Oekraïne stopgezet, omdat Kiev had geweigerd een nieuw contract met een forse prijsverhoging te ondertekenen. Maar Moskou moet voor het bedienen van de klanten in Europa het gas grotendeels door dezelfde pijpleidingen laten stromen.

Maandag beschuldigde Gazprom Oekraïne ervan gas bedoeld voor Europa af te tappen van de pijpleidingen die over het eigen grondgebied lopen. Kiev ontkende die aantijging, maar liet weten wel gas te gaan aftappen als de temperatuur onder het vriespunt zakt.

Verantwoordelijkheid

"Een situatie waarin Oekraïne doorgaat met het stelen van gas uit de pijpleiding en waarin wij de Europese klanten van gas blijven voorzien, kan niet oneindig doorgaan", aldus het plaatsvervangend hoofd van Gazprom, Aleksander Medvedev. "De verantwoordelijkheid voor een mogelijke onderbreking in de gastoevoer ligt geheel bij Oekraïne."

Gazprom liet tevens weten bereid te zijn weer met de Oekraïners om de tafel te gaan zitten. Dat bericht heeft het bedrijf maandagavond in een telegram gestuurd naar het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz Oekraïni. Eerder op de dag had Javier Solana, verantwoordelijk voor het buitenlandse beleid van de Europese Unie, daar bij beide partijen op aangedrongen.

Energiecrisis

"Met het doel een mogelijke energiecrisis te voorkomen, die door het illegaal aftappen van gas aan Oekraïense kant wordt veroorzaakt, heeft Gazprom besloten meer gas in het Oekraïense netwerk van pijpleidingen te laten stromen. Dit gas is exclusief bedoeld voor consumenten buiten het Oekraïens grondgebied", zo onderstreepte Gazprom.

Europa is voor aardgas voor een vijfde tot een kwart afhankelijk van Rusland. Rond 80 procent van deze hoeveelheid stroomt via pijpleidingen op Oekraïens grondgebied naar het westen.

Contracten

Woensdag komen deskundigen uit de gassector van de EU in Brussel bijeen om te overleggen over het gasconflict. Daar zal vooral gekeken worden naar de contracten en de leveringsverplichtingen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zal het uitgangspunt zijn dat alle partijen hun verplichtingen dienen na te komen.

Prijzen

De zegsman voegde eraan toe dat in het conflict tussen Moskou en Kiev beide partijen voorstander zijn van marktconforme prijzen. "Een geleidelijke aanpassing, die duidelijk en van tevoren moet zijn vastgesteld, geeft afnemers de beste kans om zich daaraan te houden."

Hongarije en Oostenrijk meldden maandagavond laat dat de gasleverantie vanuit Rusland weer volledig was hersteld. Hongarije, dat grenst aan Oekraïne, had eerder gemeld dat de gastoevoer vanuit Rusland met meer dan 50 procent was gedaald. Oostenrijk had te maken met circa 30 procent minder gastoevoer.