Haven Rotterdam zoekt ketelbinkies

ROTTERDAM - De Rotterdamse haven heeft moeite voldoende ketelbinkies te krijgen. Bedrijven hebben behoefte aan jongeren die de haven draaiende houden. Vooral omdat de haven blijft groeien. Ook in 2005 deden de havenbedrijven het goed. Het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) maakte vrijdag positieve jaarcijfers bekend.

Ondanks de groei in 2005 blijft de werkgelegenheid stabiel met ongeveer 60.000 arbeidsplaatsen.

"Het imago van de haven is niet altijd even positief", legt een woordvoerder van het havenbedrijf uit. Bovendien missen veel jongeren de benodigde kwalificaties. Daarom investeert de gemeente Rotterdam de komende jaren, tot 2010, per jaar 50 miljoen euro extra in onderwijs. Dat zei burgemeester Opstelten vrijdagmiddag op de Dag van de Haven.

In 2005 is in de haven 369 miljoen ton goederen overgeslagen. Dat is een groei van bijna 5 procent (17 miljoen ton) ten opzichte van recordjaar 2004. De positieve cijfers hebben vooral te maken met meer containers (12 procent) en een kwart meer minerale olieproducten die zijn verwerkt. "Het was een geweldig jaar", aldus president-directeur H. Smits. Het wordt volgens hem een hele klus het niveau vast te houden.

Hij hoopt voor 2006 op een groei tussen de 3 en 4 procent, zodat de overslag op 380 miljoen ton uitkomt. Smits verwacht dat kerosine volgend jaar een belangrijke rol vervult. Ook voorspelt hij een groei aan chemische producten als biodiesel en palmolie.

De luchtkwaliteit is een van de bedreigingen voor de haven.

Tip de redactie