Ex-boekhouder Enron bekent fraude

HOUSTON - Richard Causey, voormalig hoofd boekhouding van het Amerikaanse energieconcern Enron, heeft woensdag bekend schuldig te zijn aan fraude. De boekhoudfraude leidde in 2001 tot de ondergang van Enron, die duizenden werknemers hun baan kostte en waarbij miljarden aan in Enron gestoken spaargeld in rook opging.

De bekentenis levert Causey strafvermindering op. Hem hing zeker twintig jaar cel boven het hoofd, maar dat worden er nu vermoedelijk zeven. Samenwerking met justitie in het onderzoek naar de voormalige Enron-topman Kenneth Lay en diens rechterhand Jeffrey Skilling kan nog eens twee jaar strafvermindering opleveren.

De bekentenis van Causey is een slag in het gezicht voor de verdedigers van Lay. Met informatie van binnenuit staan de aanklagers in de zaak zeer sterk. "Ze kunnen dicht bij de top van het concern beginnen zonder dat ze de kans lopen de zaak te verliezen door een groot aantal minder belangrijke technische kwesties", aldus een juridisch deskundige.

Causey waren ruim dertig punten ten laste gelegd. Met de aanklagers was hij overeengekomen dat hij maar in één zaak schuld hoefde te bekennen. Daaruit kan worden afgeleid dat de aanklagers zich in de zaak tegen Lay en Skilling niet erg zeker voelden.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie