AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) wil ABP een boete opleggen, omdat het pensioenfonds regels heeft overtreden bij het aanbieden van een levensloopregeling. ABP zou te veel reclame hebben gemaakt voor het product, dat wordt aangeboden via het commerciële dochterbedrijf Loyalis.

Een woordvoerder van ABP bevestigde woensdag dat DNB een brief heeft gestuurd waarin het ambtenarenfonds op de vingers wordt getikt. De zegsman wilde niets zeggen over de hoogte van de boete.

ABP heeft inmiddels bezwaar aangetekend. "Wij vinden dat we ons aan de wet hebben gehouden." DNB wilde niets zeggen over de brief. "Als toezichthouder zijn we gebonden aan een geheimhoudingsplicht", zei een woordvoerder van de centrale bank.

Oneerlijke concurrentie

Het Verbond van Verzekeraars klaagde enkele maanden geleden per brief bij DNB over de manier waarop ABP en PGGM levensloopregelingen aanbieden. Het verbond sprak toen van oneerlijke concurrentie, omdat de pensioenfondsen de regelingen aanprezen via hun pensioenbrieven. Bij ABP en PGGM zijn in totaal ruim twee miljoen pensioendeelnemers actief.

ABP verwacht dat DNB eind januari een definitief besluit neemt over de boete. Volgens de woordvoerder van het pensioenfonds wil de toezichthouder geen nieuwe regels vaststellen voor de wijze van aanprijzing van levensloopregelingen.

PGGM zegt ook een brief van DNB te hebben ontvangen. Het pensioenfonds, dat actief is in de zorgsector, wil niets kwijt over de inhoud.

Commerciële dochters

ABP en PGGM hebben voor het aanbieden van levensloopregelingen commerciële dochters opgericht, aangezien alleen kredietinstellingen en verzekeraars dergelijke regelingen mogen uitvoeren. Bij PGGM gaat het om Careon.

Met de levensloopregeling kunnen werknemers vanaf begin volgend jaar sparen voor extra verlof. Onlangs bleek uit een peiling van verzekeraar Ohra dat de meeste werknemers de regeling willen gebruiken om eerder met pensioen te gaan.