DEN HAAG - Investeringsmaatschappij Sivex Agro moet zijn bod op Begemann verlengen. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven dinsdag bepaald. De verlenging duurt totdat er een uitspraak is in een zogeheten bodemprocedure. Deze dient vrijdag in Den Haag.

De zaak was voor de rechter gebracht door ontevreden minderheidsaandeelhouders. Zij eisten dat financieel toezichthouder AFM zou ingrijpen om de mogelijke overname tegen te gaan door de investeringsmaatschappij te verplichten de aanmeldingstermijn voor het bod te verlengen.

Een van de minderheidsaandeelhouders, Frans Faas, had geklaagd over "de passiviteit en eigengereidheid" van de AFM. Faas zegt circa 11 procent van de beleggers Begemann te vertegenwoordigen.

Sivex Agro, waar de Belgische familie Van Waeyenberge de lakens uitdeelt, biedt 1 euro per aandeel in contanten plus achttien aandelen Tulip. Begemann bezit 60 procent van de aandelen van de computerfabrikant en nog een pakket warrants dat recht geeft op verwerving van aandelen Tulip.

Faas vindt dat Begemann zijn minderheidsaandeelhouders onvoldoende heeft geïnformeerd om zich een goed oordeel te kunnen vormen. "We weten niet of we met de aandelen Tulip een pot goud in handen krijgen of een kat in de zak kopen." Faas beweert geen enkel zicht te hebben op wat Tulip waard is.

Het bedrijf kwam eerder met grote investeringsplannen maar heeft die vervolgens weer voor een aantal jaren in de ijskast gezet. De grootste belanghebbende van Begemann is André Deleye. Hij bezit 46 procent van de aandelen. Deleye is tevens president-commissaris van Tulip en heeft indirect een kwart van dat bedrijf in handen. Deleye beval het overnamebod aan.