LEIDSCHENDAM - Bij de meeste Nederlanders staat op oudejaarsavond een schaal met oliebollen op tafel. Uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het CBL, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, eet 82 procent van de Nederlanders oliebollen.

Van de Nederlandse huishoudens bakt 40 procent de oliebollen thuis. De supermarkten verkopen in de week voor oudejaarsavond veel oliebollenmix, krenten, rozijnen, olie en poedersuiker. Slechts 10 procent koopt niet de ingrediënten, maar kant-en-klarebollen in de supermarkt. De helft van de huishoudens koopt ze bij de kraam, een bakker of een andere speciaalzaak.

Appelflappen

Ook appelflappen zijn bij een ruime meerderheid, 59 procent, met oud en nieuw te vinden. 40 procent van de Nederlanders eet ook appelbeignets.

Oudejaarsavond wordt niet alleen met oliebollen gevierd. Ook traiteurproducten, champagne en andere alcoholische dranken en luxe vissoorten als paling, zalm en garnalen zijn populair. Het CBL verwacht dat de supermarkten 85 à 90 miljoen euro extra omzet behalen.