WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vrijdag een lening van 685 miljoen dollar goedgekeurd ter ondersteuning van de economie in Irak. Daarmee erkent het IMF-bestuur dat de Iraakse regering de juiste aanpak kiest om de economie in het door oorlog geteisterde land nieuw leven in te blazen.

"De Iraakse autoriteiten zijn succesvol geweest in het stimuleren van de macro-economische stabiliteit in 2005, ondanks de extreem moeilijke veiligheidssituatie", zei adjunct-directeur Takatoshi Kato van het IMF in een verklaring.

De lening van 685 miljoen dollar is bedoeld voor een periode van vijftien maanden en volgt op het noodkrediet van 436,3 miljoen dollar dat het IMF Irak eind september 2004 verschafte.

De Amerikaanse regering, die erop rekent dat het IMF en de Wereldbank Irak voorzien van een belangrijk deel van de fondsen die nodig zijn voor de wederopbouw van het land, reageerde verheugd.

"Deze regeling zal de economische stabiliteit verstevigen en helpen om het fundament te leggen voor een open en welvarende economie in Irak", aldus de Amerikaanse minister van Financiën John Snow in een reactie.