ASSEN/RODEN - Het is FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond niet gelukt via een kort geding de banen van 462 werknemers van Cordis in Roden veilig te stellen. De rechter in Assen heeft vrijdag het verzoek afgewezen om het bedrijf te verplichten de productie van katheters in de vestiging voort te zetten, zolang het is verwikkeld in een strijd over een patent.

Vorige week vroegen de vakbonden aan de rechter de ruziemakende katheterfabrikanten over het patent, Schneider en Cordis, naar de onderhandelingstafel te sturen. De bonden vrezen dat Cordis de productie in Roden staakt of naar Mexico overplaatst.

Schneider en Cordis zijn verwikkeld in een juridische procedure over een patent op cardiovasculaire katheters - buisjes om aders open te houden -, die door Cordis worden geproduceerd. Volgens Schneider (onderdeel van Boston Scientific) berust het patent bij dat bedrijf. Het bedrijf verbiedt Cordis die katheters nog te produceren. Dat verbod wordt gesteund door het vonnis van 8 juni van de rechtbank in Den Haag. Cordis heeft daartegen hoger beroep aangetekend. De uitkomst hiervan kan nog anderhalf jaar op zich laten wachten.

Met het vonnis van de rechtbank in Den Haag in de hand gelastte Schneider Cordis de productielijnen in Roden stil te leggen. Cordis legde vier lijnen stil en stuurde 350 werknemers naar huis. Wereldwijd liggen de ondernemingen met elkaar in de clinch over octrooirechten. De bonden vinden dat dit gevecht niet over de rug van de werknemers mag worden uitgevochten.

Daar kan de rechter zich niet bij aansluiten. Het octrooirecht geeft bedrijven de mogelijkheid anderen te beletten producten met een patent te vervaardigen.

De bonden betreuren het vonnis en overwegen beroep aan te tekenen.