LEIDSCHENDAM - De supermarkten verwachten deze week een recordomzet te behalen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) meldde vrijdag dat de weekomzet voor het eerst de mijlpaal van 600 miljoen euro zal overschrijden.

De branche profiteert van de zes aangesloten koopdagen voorafgaand aan de kerst, aldus een woordvoerster. "Dit is een perfecte aanloop naar de kerst. Op maandag zijn vele mensen al begonnen met de boodschappen", aldus de zegsvrouw.

Volgens het CBL kwam de kerstomzet van de supermarkten vorig jaar uit op 580 miljoen euro. Het marktonderzoeksbureau GfK verwachtte begin deze maand dat de omzet dit jaar zou uitkomen op ruim 582 miljoen euro tegen 552 miljoen euro in 2004.

Klanten hoeven niet bang te zijn dat ze zaterdagochtend lege schappen zullen aantreffen, verzekert de CBL-woordvoerster. De supermarkten hebben tot dusver de bevoorrading op orde, al moeten ze er wel hard aan trekken.

De kerstomzet maakt nog iets goed van een verder mager jaar voor de supermarktbranche. Volgens het GfK kan de groei van de jaaromzet in de branche dankzij een goede kerst op net iets meer dan 0 procent uitkomen.

De magere groei is vooral te wijten aan de prijzenslag die het grootste deel van het jaar nog woedde tussen de diverse supermarktketens. De afgelopen maanden is dit geweld wat geluwd. Bovendien zijn consumenten meer bereid om hun portemonnee te trekken. Voor volgend jaar verwacht het GfK een omzetgroei van 1,8 procent.