AMSTERDAM - De beurskoers van toeleverancier aan de chipindustrie ASMI ging vrijdagochtend in Amsterdam met bijna 17 procent omhoog wegens speculatie dat de onderneming wordt opgesplitst. Donderdagavond meldde de onderneming uit Bilthoven dat de bedrijfsstructuur in mei volgend jaar aan de aandeelhouders wordt voorgelegd.

ASMI wil de voordelen van een samenvoeging van zijn zogenoemde front-end divisie (apparatuur voor de eerste fase in de chipproductie) en back-end onderdelen (onder meer het verpakken van chips) met zijn aandeelhouders bespreken.

"Een opsplitsing zit er waarschijnlijk niet in. Daar hoef je niet op te rekenen", reageert analist Jos Versteeg van beleggingsbureau Iris. Volgens hem wil het bestuur van ASMI eerst de problemen bij de front-end activiteiten oplossen. Het bestuur heeft daarbij ook belang omdat het tevens een belangrijk deel van de aandelen van de onderneming in handen heeft. Nu is het zo dat de verliesgevende front-end activiteiten worden gefinancierd door de winstgevende back-end activiteiten, aldus Versteeg.

Bovendien wijst de Iris-analist erop dat ASMI in zijn persbericht juist spreekt van de voordelen van de combinatie van de twee bedrijfsonderdelen. "Het staat op de agenda omdat onlangs een paar aandeelhouders daarnaar hebben gevraagd", aldus de analist.

Voor de zakenbank Kempen & Co was het persbericht aanleiding om zijn beleggingsaanbeveling naar boven bij te stellen. Kempen ziet weinig synergie tussen de onderdelen en houdt wel rekening met een opsplitsing van het bedrijf.