GRONINGEN - Sollicitanten die tijdens een sollicitatiegesprek per minuut betaald worden, dienen hierover belasting te betalen. De belastingdienst heeft dat laten weten aan het Groningse internetbedrijf Wisdom, zo maakte een woordvoerder van de onderneming vrijdag bekend.

Het bedrijf is zo hard op zoek naar programmeurs dat het sollicitanten 5 euro per minuut betaalt zolang het sollicitatiegesprek duurt. Een grote klok houdt tijdens de gesprekken de minuten in de gaten. Volgens de woordvoerder heeft de belastingdienst laten weten dat het niet van belang is of de sollicitant wordt aangenomen of niet.

Maar omdat de sollicitant nog niet in dienst is, kan er door Wisdom geen loonbelasting worden ingehouden. Toch claimt de belastingdienst een deel van de uitbetaalde gelden en dient het bedrijf persoonsgegevens van sollicitanten en uitbetaalde bedragen aan de fiscus door te geven. Deze kan hiermee de aangiften inkomstenbelasting van de sollicitanten controleren.

Bang

"Op zich begrijpelijk dat de belastingdienst bang is om inkomsten te missen en een precedent te scheppen. Maar het is natuurlijk niet leuk voor de sollicitanten", aldus de woordvoerder van Wisdom. Volgens hem is de actie tot nu toe wel zeer succesvol verlopen en zijn er na één maand al elf mensen aangenomen.