HOEK VAN HOLLAND - Stena Line gaat mogelijk zijn snelle ferry HSS Discovery uit de vaart halen tussen Hoek van Holland en Harwich. De boot is te duur geworden in de hevige concurrentiestrijd met luchtvaartmaatschappijen, zei directeur Pim de Lange van Stena Line Nederland donderdag.

De HSS Discovery is pas acht jaar oud. Een overtocht met de catamaran naar Harwich duurt ongeveer 4,5 uur, twee keer zo snel als met een normale boot. De snelheid weegt echter niet meer op tegen de kosten voor de exploitatie van de boot. De catamaran HSS Discovery verstookt veel meer diesel dan de zeven andere boten die de onderneming inzet tussen Nederland en Groot-Brittannië. De dieselprijs is de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld, stelt directeur De Lange.

In maart of april volgend jaar is een besluit te verwachten over de toekomst van de snelle ferryverbinding. "Dan weten we meer over de vooruitboekingen", aldus De Lange. Stena Line heeft de afgelopen jaren het aantal passagiers sterk zien dalen. In 2002 vervoerde de onderneming nog 900.000 passagiers op haar Noordzee-verbindingen, dit jaar zullen dat er 700.000 zijn.

De Lange: "Het is tijd voor bezinning in deze industrie. Wij verkopen tickets voor de snelle ferry vanaf 89 euro, maar eigenlijk kan dat niet meer uit. Prijsdumping is nu een structureel probleem."