NEW YORK - Een rechter in New York heeft gedreigd met een gevangenisstraf voor de leiders van de vervoersvakbond die donderdag voor de derde dag het openbaar vervoer in de stad plat legt. Rechter Theodore Jones daagde de vakbondsleiders woensdag en beval die de staking af te blazen. Volgens de wet in de staat New York mogen medewerkers van openbare diensten niet staken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De vervoersbond krijgt al een boete van een miljoen dollar voor elke dag dat de staking duurt. De stad New York heeft bovendien gedreigd de gebruikelijke boete voor stakers te verhogen naar inhouding van drie dagen loon voor elke dag dat ze niet komen opdagen.

Volgens de autoriteiten kost de staking de stad dagelijks 400 miljoen dollar. Bovendien kan het New York een omzet van 1,6 miljard dollar schelen als de staking de hele week voor kerst duurt. Vooral kleine winkels en restaurants hebben het moeilijk in deze doorgaans zeer winstgevende periode, omdat niet alleen klanten maar ook de personeelsleden moeilijk het centrum kunnen bereiken. Ongeveer 300.000 kinderen zijn woensdag niet naar school gegaan.

Universiteit

Op de universiteiten in de stad komt maar 40 procent van de studenten op tijd aan voor college. Het merendeel van de studenten woont buiten het centrum en is op het openbaar vervoer aangewezen. Verpleegkundigen en artsen kunnen hun huisbezoekronde niet voltooien.

Frustratie

Steeds meer mensen in de stad worden gefrustreerd door de stakingen, aldus de New York Times donderdag. Toch zijn er enkelen die voordeel zien in de problemen. Autoverhuurbedrijven en hotels doen goede zaken volgens de krant.