KARLSRUHE - Het proces over de riante bonusbetalingen aan zes ex-topmensen van het Duitse conglomeraat Mannesmann moet worden overgedaan. De zes kregen het geld bij de omstreden overname door het Britse Vodafone in 2000. Het hooggerechtshof in Karlsruhe heeft woensdag de vrijspraak van onder anderen de huidige bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, Josef Ackermann, verworpen.

De rechter sprak uit dat de lagere rechtbank die het zestal in 2004 vrijsprak, te mild heeft geoordeeld. De zes moeten nu voorkomen voor een andere kamer van de rechtbank van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen in Düsseldorf. De zes werden beschuldigd van het misbruik van geld van derden.

De zaak kwam aan het rollen, toen bleek dat bestuurders van Mannesmann met goedkeuring van commissarissen als Ackermann en oud-vakbondstopman Klaus Zwickel voor zichzelf hoge vertrekpremies en riante bonussen hadden bedongen bij de overname door Vodafone, dat voor het conglomeraat circa 188 miljard euro op tafel legde. De vergoedingen liepen op tot 57 miljoen euro. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie zijn daardoor de belangen van de aandeelhouders en werknemers geschaad en was er sprake van omkoping.

De rechtbank van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen in Düsseldorf sprak in juli 2004 onder anderen Ackermann, de voormalige Mannesmann-bestuursvoorzitter Klaus Esser en de toenmalige president-commissaris Joachim Funk vrij van de beschuldigingen, omdat er geen sprake zou zijn geweest van kwade opzet en strafbare feiten. De officier van justitie had gevangenisstraffen variërend van één tot drie jaar tegen hen geëist.