AMSTERDAM - Oud-topman Ruud Huisman van het internetbedrijf World Online heeft aangifte gedaan van afpersing. In de Volkskrant van woensdag zegt hij dat vijf ex-zakenpartners geld van hem eisen. Onder dreiging met schadelijke publiciteit zou Huisman hun pakketten waardeloze aandelen voor 500.000 euro moeten laten kopen, aldus Huisman.

"In november zijn over mij onware artikelen verschenen in De Telegraaf, zakenblad Fem Business en op internet. De verhalen zijn gebaseerd op vervalste notulen van vergaderingen", zegt Huisman. Een zoektocht naar de bron leidde volgens hem naar Patrick Roctus, die zou optreden namens de voormalige zakenpartners.

Huisman: "Ik heb hem daarna twee keer ontmoet en heb die ontmoetingen op band opgenomen." Tijdens een van die ontmoetingen kreeg Huisman naar eigen zeggen een voorstel. "Ik zou moeten regelen dat vijf mensen geld zouden krijgen voor waardeloze aandelen in een drietal ondernemingen. Het betrof ongeveer 100.000 euro de man. Ik ben daar niet op ingegaan." De afpersing is sindsdien alleen maar erger geworden volgens de oud-topman. "Begin december ramde iemand met een oude Volkswagen tegen mijn tuinhek. De bestuurder rende weg. De politie heeft het incident heel serieus genomen." Roctus spreekt elke beschuldiging tegen en waarschuwt Huisman.

"Ik begrijp dit absoluut niet. Er zal nu nog meer drek naar boven komen. Drek die Huisman zelf heeft veroorzaakt. Huisman weet niet hoeveel vijanden hij heeft gemaakt." In de Volkskrant zegt Roctus dat hij Huisman bovendien zal aanklagen wegens smaad. Drie van de vijf ex-zakenpartners van Huisman voor wie Roctus zou optreden, zeggen in de krant niet te weten dat Huisman wordt afgeperst.

Ruud Huisman was als financiële topman van World Online betrokken bij alle affaires rond Nina Brink en de beursgang. Toen het Italiaanse Tiscali World Online overnam, stapte Huisman over naar het Italiaanse bedrijf. Op 31 oktober 2005 ging hij daar weer weg als topman.