DEN HAAG - Aanzienlijk meer bedrijven moeten binnen een half jaar uit eigen beweging hun personeel financieel steunen bij de opvang van hun kinderen. Doen de werkgevers dat niet, dan zal het kabinet hen daartoe verplichten. Dat zegt minister Zalm (Financiën) woensdag in een interview met De Telegraaf.

De VVD-minister laat de ochtendkrant weten te verwachten dat de kosten voor kinderopvang de komende jaren zullen stijgen als gevolg van een door de Tweede Kamer gesteund plan van VVD-fractieleider Van Aartsen voor uitbreiding van kinderopvang. De bedoeling is dat werknemers, werkgevers en de overheid elk een derde deel van de kosten betalen.

Nu betaalt zo'n 80 procent van de werkgevers een derde van de kosten. Volgens Zalm moet medio volgend jaar 90 procent van van de werkgevers mee betalen, anders is een verplichte bijdrage onafwendbaar.

In De Telegraaf laat de minister tevens weten het ontslagrecht te willen versoepelen. "Als werkgevers makkelijker van hun personeel af kunnen, nemen ze ook weer sneller mensen aan. Ontslag moet minder kostbaar en sneller kunnen." Daarbij kijkt de bewindsman volgens de ochtendkrant belangstellend naar het Deense model. Daarin kunnen werknemers makkelijker ontslagen worden, is de ww-uitkering kort en hoog en de reïntegratie goed geregeld, aldus De Telegraaf.