SCHIPHOL - Het voedingsconcern Numico verwacht dat het terughalen van een partij kindervoeding Olvarit maximaal 5 miljoen euro kost. De last wordt in het vierde kwartaal genomen, aldus de onderneming dinsdag.

Het dochterbedrijf Nutricia haalde vorige week een serie maaltijdpotjes terug nadat onder de dekselrand kleine glassplinters waren ontdekt.

Volgens een woordvoerder van Numico is in een fabriek een productieafwijking gevonden in twee sterilisatielijnen. Het bedrijf kan tot op de seconde nagaan welke potjes mogelijk met het euvel kampen. Deze worden allemaal uit de distributiecentra teruggehaald.

De woordvoerder benadrukt dat de voedselveiligheid niet in het geding is geweest. De glassplinters zijn nog kleiner dan een zandkorrel. Europese Voedselveiligheidsautoriteiten en kinderartsen hebben bevestigd dat deze korreltjes geen enkel gevaar opleveren voor de gezondheid, aldus Numico.

De terughaalactie heeft geen noemenswaardige invloed op de resultaten van het bedrijf. Numico rekent voor heel 2005 op een omzetgroei van 12 procent en exclusief deze last op een stijging van het bedrijfsresultaat (ebita) van 10 procent.