NEW YORK - Het openbaar vervoer in de Amerikaanse stad New York ligt dinsdag plat door een grote staking. Ongeveer 34.000 medewerkers van de ondergrondse en de busbedrijven legden voor de eerste keer in 25 jaar het werk neer, waardoor miljoenen New Yorkers grote moeite zullen hebben hun werk of school te bereiken. Burgemeester Bloomberg kondigde juridische stappen aan tegen de bond.

Een van de vervoersbonden kondigde de staking aan nadat onderhandelingen met de werkgever waren vastgelopen, meldde The New York Times dinsdag. Stakingen in het openbaar vervoer zijn in de staat New York bij wet verboden. De stakers krijgen een boete van twee werkdagen loon voor elke dag dat ze staken.

"Vervoersmedewerkers zijn het zat om ondergewaardeerd en niet gerespecteerd te worden", zei een woordvoerder van de bond. Dagelijks reizen zeven miljoen mensen in New York met het openbaar vervoer. Een elfdaagse staking in 1980 kostte de stad toen een miljard dollar.

Boetes

Burgemeester Bloomberg zei op televisie dat de stakers de wet overtreden en dat hij een rechter zou vragen boetes op te leggen. De New Yorkers riep hij op om "vastberaden" naar het werk te gaan, te voet, per fiets of carpoolend. "We zullen laten zien dat de stad werkt, zelfs als onze bus en metro dat niet doen." Bloomberg zelf was van plan via de Brooklyn Bridge naar Manhattan te lopen. Daar werken veel New Yorkers.

Een enkeling reageerde postitief. "Goh, het is hier leuk. Meestal zie ik New York alleen ondergronds", zei een vrouw uit The Bronx. Anderen hadden meer kritiek. "Ze hadden verder moeten onderhandelen", aldus een boze New Yorker.

Poot stijf houden

Een buschauffeur zei te hopen op betere arbeidsvoorwaarden. "Het spijt me voor de mensen, maar we moeten onze poot nu stijf houden." Om files te voorkomen mogen alleen auto's met vier of meer inzittenden Manhattan in. In de avondspits gaan de bruggen en tunnels alleen open voor auto's die Manhattan verlaten. Enkele grote bedrijven hadden busjes ingezet om hun medewerkers te vervoeren.