AMSTERDAM - ABN Amro heeft een boete van in totaal 80 miljoen dollar (circa 64,5 miljoen euro) opgelegd gekregen van financiële toezichthouders in de Verenigde Staten. De kwestie zaak is voor de raad van bestuur aanleiding om 1 miljoen euro aan bonussen terug te geven. Dat heeft ABN Amro maandagavond bekendgemaakt.

De bank moet de boete betalen omdat is vastgesteld dat op het kantoor van ABN Amro in New York dat alle dollarbetalingen van klanten van de bank verwerkt, onvoldoende toezicht is gehouden op de naleving van de regels van de controledienst OFAC van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Onafhankelijk onderzoek leerde vorig jaar bovendien dat op het kantoor van ABN Amro in Dubai de regels daadwerkelijk zijn overtreden. Medewerkers daar hielden voor het kantoor in New York informatie achter over betalingen aan klanten in verdachte landen als Iran en Libië.

Daardoor zijn er in de periode 1997-2004 transacties verricht die mogelijk door het geautomatiseerde OFAC-systeem waren geblokkeerd als de informatie compleet was aangeleverd. "De bank heeft de transacties onderzocht en heeft tot op heden geen enkele relatie met enigerlei terroristische activiteit kunnen vaststellen", aldus ABN Amro in een verklaring.