AMSTERDAM - ABN Amro wil een bijdrage leveren aan de strijd tegen de armoede in de wereld. De bank investeert daarom ieder jaar 5 miljoen euro in de zogeheten 'ABN Amro foundation'. Dat heeft de bank maandag bekendgemaakt.

De oprichting van de stichting is volgens de bank onderdeel van het beleid om duurzame ontwikkeling te bevorderen in de landen waar hij actief is. De bank wil zich inzetten voor de zwakkeren in de samenleving en armoede bestrijden via het stimuleren van het ondernemerschap. Een van de eerste projecten is in Zuid-Afrika.

De jaarlijkse storting in de 'foundation' komt overeen met iets meer dan de helft van wat de raad van bestuur van de bank vorig jaar heeft verdiend. Het bankbedrijf zelf behaalde het afgelopen kwartaal een nettowinst van ruim 1,2 miljard euro.

"Wij vinden het een substantieel bedrag", liet een woordvoerder van ABN Amro weten. "Het betekent dat er veel projecten kunnen worden gefinancierd voor de ondersteuning van de armoedebestrijding. Vergeleken met dergelijke projecten van andere banken lopen wij redelijk in de pas", aldus de zegsman.

De andere grote banken in Nederland: Rabobank, Fortis en ING gingen ABN Amro al voor met soortgelijke stichtingen om de armoede in de wereld tegen te gaan.