ROME - De president van de Italiaanse centrale bank, Antonio Fazio, treedt af. Dat heeft een woordvoerder van de bank maandag gemeld. Fazio heeft zijn ontslag ingediend bij het oudste lid van het bestuur, Paolo Emilio Ferrari.

Fazio stond onder grote druk om zijn functie neer te leggen door zijn rol dit jaar in de overnamestrijd over de Italiaanse bank Antonveneta. Zowel de Nederlandse bank ABN Amro als de Italiaanse Banca Popolare Italiana (BPI) wilde die financiële instelling overnemen.

Verduistering

Volgens onderzoekers van de Italiaanse justitie zou Fazio de Italiaanse bank hebben voorgetrokken. Vorige week werd de voormalige bestuursvoorzitter van Banca Popolare Italiana en vriend van Fazio, Gianpiero Fiorani, gearresteerd op verdenking van onder meer verduistering.

De 69-jarige Fazio stond sinds 1993 aan het hoofd van de centrale bank van Italië, de Banca d'Italia. Hij was er al sinds 1960 werkzaam.

De Italiaanse centrale bank verklaarde maandag dat Fazio is afgetreden om te proberen de centrale bank en Italië te helpen om uit de problemen te komen. "Het besluit, volledig naar eigen wens, is genomen met helderheid van geest om de rust te doen wederkeren in het belang van Banca d'Italia en heel Italië", aldus een verklaring.

Schoon geweten

Fazio heeft altijd ontkend iets verkeerd gedaan te hebben. Hij heeft in diverse verklaringen laten weten een schoon geweten te hebben en zich van geen kwaad bewust te zijn. Hij zou enkel in het belang van Italië hebben gehandeld.

Het nieuws komt slechts enkele dagen voordat de Italiaanse minister van Economische Zaken, Giulio Tremonti, wetgeving wilde invoeren om Fazio weg te krijgen als deze niet uit eigen beweging zou opstappen. Tremonti is altijd een van de felste tegenstanders van Fazio geweest.

Omstreden rol

Fazio werd sinds juli door de Italiaanse justitie in de gaten gehouden wegens zijn omstreden rol bij de overnamestrijd rond Antonveneta. Uit opgenomen telefoongesprekken kwam naar voren dat Fazio en zijn vrouw Maria Cristina Fiorani advies gaven over het bod van BPI voor Antonveneta. Uiteindelijk won ABN Amro de overnameslag en kocht het Antonveneta voor 7,6 miljard euro.

ABN Amro wilde maandag niet reageren op het vertrek van Fazio. "We hebben er kennis van genomen", zei een woordvoerder.

Effectenbeurs

Op de effectenbeurs in Milaan werd verheugd gereageerd op het aftreden van Fazio. De aandelenkoersen van de banken Capitalia, Banca Popolare di Milano en Sanpaolo IMI stegen flink. Beleggers speculeren dat door het vertrek van Fazio er meer overnames door buitenlandse bedrijven zullen plaatsvinden in Italië.

De Europese Commissie liet in een verklaring weten door te gaan met de juridische stappen tegen de Italiaanse centrale bank wegens diens rol in de overnamestrijd rond Antonveneta. "De actie is niet gericht tegen Fazio, maar tegen de lidstaat." Een woordvoerster van de eurocommissaris voor economische en monetaire zaken, Joaquin Almunia, weigerde te reageren op het vertrek van Fazio.

Berlusconi

De Italiaanse minister-president Silvio Berlusconi omschreef het besluit van Fazio als een "teken van ernst en verantwoordelijkheid". Berlusconi liet tevens weten nooit aan de oprechtheid van Fazio te hebben getwijfeld. "Maar zoals de zaken zijn gelopen, ben ik ervan overtuigd dat Fazio de juiste beslissing heeft genomen", aldus de Italiaanse regeringsleider.

President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) liet in een verklaring weten het besluit van Fazio "volledig te respecteren". "De ECB is van mening dat zijn aftreden het beste besluit was in het grotere belang van het land en de Italiaanse centrale bank.". Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, gaf eveneens aan het besluit van Fazio te respecteren.

Opvolgers

Een van de mogelijke opvolgers van Fazio is Mario Monti. Hij was eurocommissaris voor mededingingszaken. Hij is onder meer bekend van de recordboete van 497 miljoen euro die hij Microsoft oplegde wegens concurrentievervalsing. Ook het voormalige directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), Tommaso Padoa-Schioppa, is een mogelijke kandidaat. Hij was verantwoordelijk voor de dagelijkse contacten met de Europese instellingen, zoals het Europees parlement en organisaties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Verder worden de voormalige directeur-generaal van het Italiaanse ministerie van Financiën, Mario Draghi, en de huidige directeur-generaal, Vittorio Grilli, genoemd.