RIJSWIJK - Nederlanders tussen 20 en 35 jaar blijken iets positiever te zijn over de arbeidsmarkt in 2006 dan Belgen. 16 Procent van de Nederlanders denkt dat de werkloosheid komend jaar zal dalen, 5 procent van onze zuiderburen is dezelfde mening toegedaan. Dat is maandag gebleken uit een internetenquête van Wegener DM en onderzoeksbureau Bekx&X.

38.193 Belgen en Nederlanders, onderverdeeld in drie generatiegroepen, hebben de enquête ingevuld. De vragen hadden betrekking op geld, voeding, werk/vrije tijd, relaties en wonen. Ook werden zowel in Nederland als België zes panelgesprekken gehouden.

Gezondheid

Nederlanders verwachten in 2006 meer geld uit te geven aan energie, brandstof en gezondheid. Belgen denken vooral dieper in de buidel te moeten tasten voor reizen en kinderen. Net als Nederlanders verwachten ze meer kwijt te zijn aan brandstof.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat meer Nederlanders (84 procent) waarde hechten aan een levenslange partner dan Belgen (68 procent). Toch begint minder dan de helft van de Nederlanders (37 procent) en Belgen (40 procent) een vaste relatie om uiteindelijk in het huwelijksbootje te stappen.

Meer dan de helft van onze zuiderburen (58 procent) gelooft dat het aantal 'bewuste' vrijgezellen stijgt. 45 Procent van de Nederlanders denkt daar hetzelfde over. Huisdieren zijn volgens 49 procent van beide nationaliteiten de beste huisgenoten.