AMSTERDAM - Het kopen van een huis wordt binnenkort ook mogelijk voor mensen met een laag inkomen en schulden. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt, meldt maandag in De Telegraaf garant te willen staan voor deze mensen. Daarmee kunnen zij van de bank een hypotheek krijgen die hoog genoeg is om daadwerkelijk een huis te kunnen kopen.

De NHG wil nagaan of schuldenaars in het verleden hun huur hebben betaald. "Als dit het geval is, willen wij voor tienduizenden euro's voor ze garant staan, zodat de banken ze meer willen lenen", zegt NHG-directeur Karel Schiffer in de krant. "Dat deze mensen misschien een keer zijn vergeten de Wehkamp te betalen, betekent nog niet dat ze hun hypotheek niet netjes aflossen."

Hypotheekrente

Met de NHG krijgen kopers tot 0,5 procent korting op de hypotheekrente. Dat kan honderden euro's per jaar schelen. Verder hoeft de eerste jaren geen rente over een hypotheek te worden betaald. De NHG zet momenteel een fonds op waarmee dit gefinancierd moet worden. Het geld voor het fonds moet komen uit de verkoop van huurwoningen. De korting die woningcorporaties mogen geven aan hun huurders als zij een woning kopen, moet in het fonds vloeien. Het ministerie van Volkshuisvestiging laat in de krant weten positief te staan tegenover het idee.