HONGKONG - De handelsconferentie in Hongkong nadert zondag zijn climax. Directeur Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie WTO heeft de deelnemende landen een nieuwe ontwerptekst voorgelegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Die moet de basis vormen voor een nieuw handelsverdrag dat volgend jaar zijn definitieve vorm moet krijgen. De komende uren zullen de 150 lidstaten van de WTO zich buigen over de nieuwe verklaring. Ze kunnen nog sleutelen aan de tekst. Vervolgens moet er gestemd worden.

Om de top in Hongkong tot een succes te maken moeten deelnemers bij consensus instemmen met de uiteindelijke verklaring. Een meerderheid volstaat niet.

De tekst voorziet onder meer in het afbouwen van exportsubsidies en vergelijkbare vormen van exportsteun in 2013. Dat was een eis van de Europese Unie, die het 2010 onbespreekbaar vond. De tekst zegt wel dat er na de inwerkingtreding van het nieuwe handelsverdrag een begin moet worden gemaakt met het afbouwen van alle vormen van exportsubsidies.

Katoen

Over katoen zegt de tekst dat exportsubsidies moeten verdwijnen. De omstreden binnenlandse handelsverstorende steun aan katoenboeren moet wel verdwijnen, maar hoe snel wordt niet duidelijk. Afrikaanse boeren ondervinden nadelen van de subsidies die vooral Amerikaanse boeren krijgen.

Acceptabel

Eurocommissaris van handel Peter Mandelson heeft de ontwerpslotverklaring voor de Europese Unie acceptabel genoemd. Volgens Mandelson is de slotverklaring die nu op tafel ligt niet genoeg om de topconferentie een succes te noemen, maar genoeg om haar in ieder geval niet als mislukt te beschouwen.

Een belangrijke overwinning voor de EU is dat in het voorstel de Europese exportsubsidies voor landbouwproducten pas in 2013 stopgezet hoeven te worden en niet, zoals Brazilië en andere ontwikkelingslanden wensten, in 2010. De Braziliaanse minister van buitenlandse zaken Celso Amorim noemde de ontwerpslotverklaring "redelijk" en zei te hopen dat de WTO-leden akkoord zullen gaan.

De Amerikaanse handelsafgevaardigde Rob Portman moest water bij de wijn doen door akkoord te gaan met het stopzetten van alle exportsubsidies op katoen in 2006. West-Afrikaanse katoenproducerende landen hadden daarop aangedrongen, maar de eveneens katoenproducerende Verenigde Staten zagen daar weinig heil in.

In de straten van Hongkong liepen zondag zeker vijfduizend mensen mee in een protestmars tegen de WTO. Zaterdag zijn negenhonderd demonstranten gearresteerd na gewelddadigheden die ook in de nacht van zaterdag op zondag Hongkong op stelten zetten.