AMSTERDAM - Van der Hoop Bankiers vraagt faillissement aan bij de rechtbank in Amsterdam. De bewindvoerders van de noodlijdende bank hebben daartoe besloten, omdat de dagelijkse bedrijfsvoering grote problemen oplevert. De Amsterdamse bank valt sinds vorige week vrijdag onder een noodregeling, die vergelijkbaar is met uitstel van betaling.

Na de afkondiging van de noodregeling heeft De Nederlandsche Bank (DNB) twee bewindvoerders aangesteld bij de financiële instelling. Die concludeerden vrijdag dat klanten en schuldeisers van de bank niet al hun geld zullen terugkrijgen. De crediteuren kunnen echter wel op een groot deel van hun claims rekenen. Aan het begin van de week werd al bekend dat de aandeelhouders waarschijnlijk met lege handen achterblijven.

Spaargeld

De rekeninghouders bij Van der Hoop zijn in elk geval een deel van hun spaargeld kwijt. Het bedrag dat ze nog terugkrijgen, kunnen ze in de loop van 2006 verwachten. Toezichthouder DNB heeft dinsdag de garantieregeling opengesteld voor klanten van de Amsterdamse bank. Rekeninghouders kunnen daardoor aanspraak maken op een uitkering van maximaal 20.000 euro.

De afgelopen dagen is er onderhandeld om onderdelen van Van der Hoop te verkopen. Er wordt momenteel nog met belangstellenden gesproken over verkoop van de obligatieportefeuille en de divisie vermogensbeheer. De bewindvoerders werken ook aan het afstoten van de kredietportefeuille, waaronder de hypotheken vallen.

Tot de bedrijven waarmee gesproken wordt, behoort ook nog steeds de Belgische bank DeGroof. De Belgen zouden samen met hun partner Financiële Participaties Amsterdam zorgen voor een kapitaalinjectie bij Van der Hoop. Toen DeGroof zich eind vorige week terugtrok, belandde Van der Hoop in acute problemen. De Belgische bank is inmiddels opnieuw aangeschoven aan de onderhandelingstafel en zou voornamelijk nog interesse hebben in de vermogensbeheerder van de noodlijdende branchegenoot.

De handel in het aandeel Van der Hoop ligt sinds donderdag stil. Op de beurs in Amsterdam werd de handel die dag niet geopend in afwachting van een persbericht. Hoewel de bewindvoerders vrijdagochtend met een verklaring naar buiten kwamen, bleef de handelsonderbreking van kracht. Er wordt nog altijd gewacht op nadere informatie, zei een woordvoerder van de beurstoezichthouder AFM.