CARACAS - Het Nederlands-Britse concern Shell krijgt van de Venezolaanse regering tot 31 maart 2006 de tijd om zijn achterstallige belastingschuld te betalen. Dat heeft het hoofd van de Venezolaanse belastinginspectie, José Vielma Mora, donderdag bekendgemaakt.

Eerder bepaalde de Venezolaanse belastingdienst dat alle schulden voor het einde van het jaar moesten worden betaald. Bedrijven die niet betaalden, zouden het land uit worden gezet.

In totaal staat Shell voor 130 miljoen dollar bij de Venezolaanse staat in het krijt. Het gaat om belastingschuld uit de periode 2001-2004. De regering van Venezuela heeft in 2001 een wet uitgevaardigd waardoor buitenlandse oliemaatschappijen in plaats van 34 procent, 50 procent belasting moeten afdragen aan de staat.

Shell heeft het nieuwe belastingpercentage steeds aangevochten.

Shell heeft onlangs een voorlopig contract voor de oprichting van een gezamenlijke onderneming met het Venezolaanse staatsbedrijf Petróleos de Venezuela getekend. De joint venture was een voorwaarde om in het land door te kunnen gaan met oliewinning.

Venezuela is de op vijf na grootste olieproducent ter wereld.