AMSTERDAM - Kritiek van de baas of een collega komt bij veel vrouwen harder aan dan kritiek van de partner of vriendinnen. De emancipatie heeft er niet voor gezorgd dat vrouwen beter bestand zijn tegen kritiek, maar ze zijn wel strijdbaarder en zelfstandiger. Dat blijkt uit een onderzoek onder achthonderd vrouwen van het tijdschrift Opzij.

Vrouwen stappen wel gemakkelijker naar een psycholoog of een coach om hulp te krijgen bij het leren omgaan met kritiek en conflicten. Driekwart van de vrouwen zegt dat ze zich kritiek altijd persoonlijk aantrekt. Uit het onderzoek blijkt verder dat de Opzij-lezeres het vooral lastig vindt kritiek te krijgen op haar gedrag (37 procent), op haar capaciteiten en vaardigheden (33 procent), op haar persoonlijke keuzes (21 procent) en op haar uiterlijk (7 procent).

Het tijdschrift noemt het opvallend dat 11 procent van de ondervraagde vrouwen uit angst voor kritiek weleens is weggegaan uit een functie of een (leidinggevende) baan niet heeft durven accepteren.