AMSTERDAM - Tienduizenden Nederlanders hebben jarenlang verkeerde eindkapitalen van levensverzekeringen voorgerekend gekregen. Fouten worden momenteel rechtgezet door verzekeringsmaatschappijen, waardoor klanten geld terugkrijgen. Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Eerder dit jaar onthulde het dagblad dat marktleider Nationale Nederlanden honderdduizenden onjuiste offertes had uitgebracht. Nu blijkt volgens de krant dat bijna alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen de afgelopen jaren fouten hebben gemaakt bij het verstrekken van levensverzekeringen op basis van beleggingen. Problemen met softwareprogramma's van verzekeringsadviseurs zou de oorzaak zijn van de fouten. Het eindkapitaal wat mensen kregen voorgerekend, kwam daardoor niet overeen met het bedrag dat uiteindelijk uitgekeerd zou moeten worden.

Een woordvoerder van Autoriteit Financiële Markten zegt in het dagblad de resultaten van het onderzoek te herkennen. "Wij hebben deze zomer een inventarisatie gehouden en komen tot soortgelijke conclusies." Klanten bij wie een misrekening is gemaakt, zullen volgens directeur Eric Fischer van het Verbond van Verzekeraars de komende maanden bericht krijgen van hun verzekeraar of adviseur om de fout te corrigeren.