AMERSFOORT - Bijna de helft van de mensen die op kantoor werken zou een andere locatie willen. De onvrede is vooral groot onder medewerkers die in grootschalige en anonieme gebouwen zitten. Vooral kantoren op terreinen aan de snelweg scoren slecht.

Werknemers willen liever in een meer dorpse omgeving met voorzieningen in de buurt werken. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek dat het vakblad Bedrijventerrein heeft laten uitvoeren en maandag publiceert. Kantorenlocaties zijn niet bepaald populair terwijl een kwart van de Nederlandse beroepsbevolking daar werkt.

Kleinschaligheid

Uit de peiling blijkt dat kleinschaligheid wint van grootschaligheid. "Hoe grootschaliger en onpersoonlijker hoe lager de waardering." De beleving van het personeel staat haaks op de ontwikkelingen. Snelweglocaties, bedrijventerreinen en kantoorlocaties bij een afslag van een autosnelweg schoten de afgelopen decennia uit de grond. De mensen kiezen echter liever voor binnenstedelijke en dorpse locaties. "Hoe dorpser, hoe hoger het cijfer."

Het onderzoek is door The SmartAgent Company en DHV gehouden onder bijna vijfhonderd werkende Nederlanders van wie 269 de vragenlijst hebben ingevuld. Volgens het blad is daarmee een representatief beeld te geven van hoe de Nederlander denkt over bedrijventerreinen.

"Het is opzienbarend dat de afgelopen tientallen jaren alleen maar bedrijventerreinen en kantoorlocaties zijn gebouwd die niet gewaardeerd worden. Mensen verlangen naar geborgenheid. Maar er wordt niet geluisterd naar degenen om wie het echt gaat, bijvoorbeeld zij die dag na dag op kantoor werken", aldus Jan-Willem Wesselink, hoofdredacteur van Bedrijventerrein.