ROTTERDAM - Rotterdam Airport kan de komende jaren niet verder groeien. Naar verwachting mag de luchthaven op zijn vroegst pas vanaf 2008 proberen de ambitie van vijf miljoen passagiers per jaar waar te maken. Het vliegveld loopt momenteel aan tegen het plafond van het aantal vliegtuigbewegingen die het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft toegestaan.

Een andere rekenmethode en een nieuw plan voor de komende jaren moeten er voor zorgen dat het aantal vliegtuigen vanaf Rotterdam sterk wordt uitgebreid. Over de vraag maakt directeur R. Wondolleck zich geen zorgen. "Die is er", zei hij woensdag. Op zijn lijstje staan 35 tot veertig nieuwe Europese bestemmingen. Rotterdam Airport richt zich vooral op het zakelijke verkeer.

In topjaar 2004 vlogen bijna 1,2 miljoen mensen vanaf Rotterdam. Dit jaar wordt dat totaal met, naar schatting 80.000 reizigers minder, niet gehaald. De teruggang verklaart de directeur onder meer met een aantal vluchten die Transavia heeft verplaatst naar Schiphol. Ook verwerkte Rotterdam in 2005 meer overheidsvluchten doordat marinevliegkamp Valkenburg de deuren gaat sluiten. In dergelijke toestellen zitten doorgaans minder passagiers dan in een vlucht naar luchthavens zoals Londen of Málaga.

Twistpunt

Over die overheidsvluchten hebben het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de luchthaven een twistpunt. Deze vliegbewegingen telt het ministerie, tot ontevredenheid van het vliegveld, ook mee binnen de geluidsnormen. Hierdoor moeten andere, commerciële vluchten worden afgewezen.

In oktober werd dit punt bij de rechter ter sprake gebracht, toen het ministerie en de luchthaven tegenover elkaar in de rechtbank in Rotterdam stonden. Volgens het ministerie overschrijdt het vliegveld de geluidsgrenzen en legde het een dwangsom op. Rotterdam Airport vocht dit aan en voerde op dat beide partijen een andere rekenmethode hanteren. De rechter stelde de luchthaven, die volgend jaar zijn 50-jarig jubileum viert, in het gelijk.

Momenteel laat Rotterdam Airport een Milieu Effect Rapportage (MER) uitvoeren. Op basis daarvan wordt een nieuwe zogenoemde aanwijzing opgesteld.