BRUSSEL - Nederland hoeft in het nieuwste begrotingsvoorstel van huidig EU-voorzitter Groot-Brittannië iets minder af te dragen aan 'Brussel'. In vergelijking met het vorige compromis zal Nederland naar schatting ongeveer 100 miljoen euro per jaar extra toegeschoven krijgen.

Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde voorstellen. In totaal zal Nederland ruim 800 miljoen per jaar minder hoeven af te dragen. Het compromis van vorige week ging uit van ruim 700 miljoen. Dat vindt het Nederlandse kabinet te mager. De regering eist 1 miljard euro jaarlijkse korting, omdat Nederland zonder extra maatregelen de grootste betaler aan de Europese schatkist is.

Voor het overige zijn de voorstellen nauwelijks gewijzigd ten opzichte van vorige week. De Britten maken de zeer omstreden bezuiniging op de Europese meerjarenbegroting (2007 - 2013) niet ongedaan, al zijn ze iets milder. De totale uitgaven komen, uitgesmeerd over zeven jaar, op 849,3 miljard euro. Dat is 2,5 miljard meer dan in het eerdere compromis.

Nog controversiëler is dat de Britten geen toegevingen hebben gedaan voor hun eigen korting op de afdracht. Hun vorige aanbod om 8 miljard extra in de pot te steken, wordt in vrijwel heel Europa beschouwd als veel te mager.

Het is zeer de vraag of de Europese leiders een akkoord kunnen bereiken tijdens de top donderdag en vrijdag in Brussel, zolang het Britse voorzitterschap niet de eigen portemonnee verder opent.