AMSTERDAM - De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag hard ingegrepen bij Versatel. De rechter benoemt drie commissarissen bij het kabel- en telecombedrijf om te voorkomen dat het regels voor goed ondernemingsbestuur omzeilt.

De Ondernemingskamer honoreert daarmee een verzoek van een groep aandeelhouders, die zich al maanden verzet tegen de overname van Versatel door Tele2. Volgens de groep wilde Versatel donderdag op een aandeelhoudersvergadering een regel schrappen die de onafhankelijkheid van de commissarissen waarborgt. Dat is in strijd met de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur.

De Ondernemingskamer verbiedt Versatel nu om een vergadering voor aandeelhouders te beleggen die is bedoeld om besluiten aan te nemen die indruisen tegen de code-Tabaksblat. De drie nieuwe commissarissen mogen zich ook gaan buigen over de overnameplannen van Tele2. De namen moeten nog worden bekendgemaakt.

Voorkomen

Tele2 heeft al 80 procent van Versatel in handen. Voor het verwerven van de overige aandelen wil het bedrijf een procedure voor een juridische fusie in gang zetten. De minderheidsaandeelhouders die zich verzetten, hopen dit nog te kunnen voorkomen. Zij hebben daarbij hun hoop gevestigd op de onafhankelijke commissarissen, die de belangen van alle aandeelhouders moeten waarborgen.

Het verzet wordt aangevoerd door Amerikaanse en Britse beleggingsfondsen. Zij vinden dat Tele2 een te laag bod heeft gedaan op Versatel. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft zich als belanghebbende bij de zaak voor de Ondernemingskamer aangesloten.

Unicum

De VEB is blij met de "ongekend krachtige uitspraak" van de Ondernemingskamer. VEB-directeur De Vries liet weten dat de rechten van de aandeelhouders hiermee zijn verzekerd en dat Versatel niet zomaar aan de code-Tabaksblat heeft kunnen tornen. De Vries noemde het een unicum dat de rechter drie commissarissen heeft aangesteld.

Versatel liet woensdag in een reactie weten de uitspraak van de rechter nog te bestuderen. De aandeelhoudersvergadering van donderdag gaat formeel wel door, maar de agendapunten zijn niet meer geldig.