BRUSSEL - De autoverkoop stevent af op een slecht jaar. De registratie van nieuwe personenwagens in de Europese Unie is tot en met november 0,5 procent lager dan een jaar geleden. Nederlandse dealers zitten zelfs 3,1 procent in de min, zo blijkt uit cijfers, die de Europese vereniging van autofabrikanten Acea woensdag heeft bekendgemaakt.

In de Europese Unie zijn tot en met november 13.790.000 wagens verkocht, tegen 13.855.000 in dezelfde periode een jaar geleden. In Nederland zijn 456.000 wagens ingeschreven, tegen 471.000 een jaar geleden.

De maand november duwde de trend verder naar beneden. De Europese verkoop lag 2,8 procent onder dezelfde maand vorig jaar. Nederland kende een daling van 4,2 procent.

Van de grootste automerken zijn met name Peugeot, Renault en Ford minder gevraagd dan vorig jaar. De klad zit er vooral in bij Fiat (min 13 procent). Mercedes en Opel zijn enigszins stabiel. Volkswagen en BMW zagen als enige grote fabrikanten de verkoop toenemen. De kleine Zuid-Koreaanse Kia maakt een klapper met een toename van 50 procent.